top of page

Jsme zpátky! Opravili jsme appku a vytvořili nové webovky. Co je nového?

18. března 2024

Naposledy upraveno:

18. 3. 24 15:07

Martin Sedmihradský

Zdarec škrábanec! Už je to nějaká doba od chvíle, kdy jsme se naposledy ozvali. Zlý Pelicamort nám nepřál a snažil se zničit náš herní svět všemi možnými způsoby. My jsme se však nevzdali a děláme vše pro to, abychom hru zase oživili. Přinášíme přehled všech důležitých novinek, změn a plánů do budoucna. Tak co, jsi připraven(a) popadnout své staré zaprášené zbraně a pustit se znovu do hraní?

Co se stalo? Proč hra na pár let umřela?


Není jednoduché kompletně určit, co stálo za úpadkem hry. Jednalo se o více různých faktorů. Scratch Wars byl celostátní úspěch, avšak cesta je ne vždy jednoduchá a každý projekt se musí potýkat s různými problémy, na které postupem času narazí.


Hra obsahovala nedostatky, které čekaly na dořešení. Možná si pamatuješ na herní aplikaci, ve které se hrálo podle pravidel částečně se odlišujících od papírové verze hry nebo která občas měla drobné problémy se stabilitou. Dále například způsob vývoje, ve kterém do hry s novými edicemi přibývalo i hodně nových herních efektů, by pravděpodobně nebyl dlouhodobě udržitelný, protože s velkým množstvím efektů by přišlo i hodně nových pravidel a zesložiťování celé hry. Ve hře se také objevily třeba některé přesílené karty, jež si ještě zaslouží nějaké změny, a další podobné záležitosti k dotažení, které hráči často zmiňovali.


Zlomovým okamžikem se pro hru stala chyba tiskárny, která změnila úplně všechno. Jak se po několika měsících v obchodech ukázalo, tiskárna dodala v jedné várce karet postupně degradující stírací vrstvu, jež se po počáteční kontrole zdála být v pořádku, ale po nějakém čase ztvrdla. Pokud jsi nakupoval(a) Scratch Wars po tomto incidentu, je možné, že i k Tobě se dostaly už prakticky nestíratelné a nepoužitelné karty (pokud bys je ještě někdy někde v nějakém obchodě našel/la, neváhej a napiš nám nebo zajdi zpátky na prodejnu, abychom Ti mohli poskytnout náhradu). Tato technologická chyba stála firmu hodně peněz, starostí i úsilí a zapříčinila, že bylo velmi složité se věnovat opravám starých nedostatků nebo dalšímu vývoji hry. Smrtící ránu hře poté dala covidová pandemie, jež v kombinaci s chybou tiskárny uvrhla firmu do velmi náročné finanční situace, a omezení spjatá s touto pandemií, kvůli nimž nemohly být pořádány skoro žádné prezenční akce a hraní papírové verze se na dlouhou dobu prakticky úplně zastavilo.


V polovině roku 2022 došlo k prodeji distribučních práv ke hře pro Českou a Slovenskou republiku a k převodu vlastnictví hry na nového majitele (společnost WORMELEN group a.s., vlastnící například hračkářství Bambule), což hře dalo novou šanci a naději na opětovný rozjezd. Na začátku roku 2023 poté došlo k navázání spolupráce s adminy Scratch Wars online komunity (fungující na oficiálním Discord serveru), která tehdy stále čítala nezanedbatelný počet nadšenců a dobrovolníků, již se hry nevzdali a hráli dál i přes všechny překážky a nejistou budoucnost.


Momentálně my admini procházíme velkou zkouškou. Věnujeme se hře, snažíme se dát do pořádku veškeré chyby a obnovit celý projekt do takového stavu, v jakém bychom ho rádi nakonec viděli. Všechno bohužel nejde tak rychle a jednoduše, jak bychom si přáli. Učíme se a děláme spoustu nových věcí. Omlouváme se a děkujeme za to, že jsi tu stále s námi. Jsme rádi, že se nyní můžeme hře znovu naplno věnovat, a věříme, že se celá situace brzy zlepší.


I po převodu vlastnictví hry jsme zůstali ve spolupráci se společností Notre Game a doufáme, že tomu tak bude i nadále. Společně konzultujeme nadcházející kroky a pracujeme na obnově projektu. Většinu věcí spojených se hrou už řešíme přímo jen my (WORMELEN group), ale Notre Game nám stále hodně pomáhá a například pro nás dále spravuje herní aplikaci.


Nutno dodat, že kromě určitých nedostatků a překážek byla hra skvělá a vzkvétala 🙂 Spousta příběhů, objevování, turnajů a točení s kolečky zbraní si získalo srdce nejednoho hráče i sběratele karet, možná i Tvoje. Protože si myslíme, že by byla velká škoda nechat umřít tuto hru, kterou máme rádi a která je plná úžasných příběhů, unikátních herních mechanik a hlavně skvělých hráčů, zbytek článku se bude věnovat novinkám a také plánům do budoucna. Některé změny k lepšímu jsme už zvládli uskutečnit a další chystáme 🙂


Kde to vlastně jsem?


"Novus webus konstruktus!" Nebudeš tomu věřit, ale mocným kouzlem se nám povedlo vytvořit nové webové stránky scratchwars.cz! Chvíli to trvalo, nebyla to otázka jednoho mávnutí kouzelnou hůlkou, ale myslíme si, že to stálo za to.


Hlavním cílem bylo zjednodušit dohledávání informací o hře a usnadnit vstup do hry nováčkům. Staré webovky už nevyhovovaly našim požadavkům, obsahovaly zastaralé informace, některé sekce se už vůbec nepoužívaly (např. shop odměn, který byl uzavřen koncem roku 2020). Aby toho nebylo málo, stránky byly vytvořeny v zastaralém redakčním systému, kde bylo poměrně složité je upravovat nebo rozšiřovat. Bylo na čase s tím vším něco udělat. Po dlouhé době jsme se tedy rozhodli uzavřít jednu kapitolu původních webových stránek…


Animace vyhození původních webových stránek do popelnice

...a rádi bychom Ti představili nové řešení 🙂



Pokud Ti na nových webových stránkách něco chybí, v něčem se nevyznáš nebo jsi narazil(a) na nějaký technický problém, napiš nám na kulishka@scratchwars.zone nebo si otevři ticket na našem Discord serveru. Můžeš tam také zavítat do sekce podpora a návrhy. Webovkám se plánujeme věnovat i nadále a také budeme postupně přidávat nový obsah.


Již brzy také implementujeme oblíbený formulář pro zjišťování síly (rarity) karet, který na nových webových stránkách zatím chybí. Omlouváme se za dočasné komplikace a děkujeme za trpělivost.


Co se změnilo v appce?


"Appkus opravus hotovum!" Pokud už jsi někdy Scratch Wars hrál(a) a pamatuješ si na různé nedostatky v appce (např. rozdíly mezi pravidly online a papírové verze či problémy se stabilitou), máme pro Tebe dobrou zprávu. V appce jsme toho už hodně opravili! Mimo jiné došlo i na nějaké zásadní novinky, jako například úplné předělání systému kouzel nebo rozdělení duelů na dva herní módy - základní a pokročilý. V základním módu je povoleno hrát pouze karty ze základní edice (Biolandia/Techlandia), aby se nováčci ve hře lépe orientovali. Nicméně se jedná o zajímavé zpestření i pro zkušené hráče.



Ještě nemáš aplikaci? Stáhni si ji zdarma (Android/iOS) a vyzkoušej hraní online z pohodlí domova, kompletně bez reklam.


Přehled novinek a změn


  • Sjednocení pravidel aplikace a fyzické hry

    • Trvalé útoky na hrdinu se na konci tahu sčítají a útočí jako jeden útok, nikoli samostatně.

    • Trvalý útok na hrdinu útočí na konci tahu jako první a kombo až jako druhé.

    • Odložená komba lze odpálit pouze všechna naráz, včetně případného odpalovače komba. Už není možné si vybrat jen některá.

    • Odloženými komby lze zaútočit i do zbraně nebo do odloženého efektu, už to nemusí být jen hrdina.

    • Efekty útok na zbraň, prokletí zbraně a šrapnel nyní mohou spustit past, i když hodnota efektu nestačí na rozbití žádné zbraně nebo odloženého efektu soupeře.

    • Všichni hrdinové nyní mohou mít maximálně 5 zbraní v balíčku (dříve někteří hrdinové povolovali 6).

  • Kouzla

    • Použití kouzla nyní stojí jednu akci (dříve stálo používání kouzel různé množství many).

    • Mana byla ze hry odstraněna, již se nebude používat.

    • Na začátku každého kola hráč dostane k dispozici jedno náhodné kouzlo z jeho balíku kouzel, který si před hrou sestavil. Toto kouzlo buď může použít hned nebo kdykoli později ve hře (nepoužitá kouzla se převádějí do dalších kol). Hráč kouzla přestane dostávat poté, co v balíku žádná nezbydou.

    • Pokud hráč v balíku nechá některé sloty na kouzla nezaplněné, může se stát, že mu v některém kole žádné kouzlo nepadne. Prázdné sloty hra započítává do náhodného výběru kouzla.

      • Co se však do náhodného výběru kouzla nezapočítává, jsou sloty, které jsou zamčené kvůli nedostatečnému levelu hrdiny.

  • Základní a pokročilý mód

    • V základním módu lze hrát pouze karty ze základní edice BioTech (+ Plážového šamana / Mladého dobrodruha).

    • V pokročilém módu lze hrát všechny karty.

    • Hráči hrající základní mód se v matchmakingu setkají pouze s lidmi, kteří také hrají základní mód. Stejně tak se spolu setkají hráči v pokročilém módu.

    • Výběr mezi základním a pokročilým módem provádí appka automaticky na základě karet v balíku.

  • Další změny spojené s edicemi hry

    • Již nelze na tržišti kupovat dočasné nebo trvalé karty z rozšiřujících edic. Toto bylo omezeno pouze na základní edici BioTech.

    • Všechny odměny získatelné na trophy road, které se týkaly rozšiřujících edic, byly nahrazeny odměnami ze základní edice BioTech.

    • Bossové nyní mohou hrát pouze BioTech balíčky (avšak proti nim je možné hrát s libovolnými kartami, jako doposud).

    • Došlo k úpravám sekce pravidel a sekce sbírky. Také jsme zpřehlednili filtrování karet na základě efektů - pokud hráč nevlastní ani jednu kartu, která by patřila do příslušné edice / měla příslušný efekt, tato edice / tento efekt se mu zde nezobrazuje.

  • Další úpravy a vylepšení

    • Bot nyní může začínat hru.

    • Legendární zbraně již není možné získat.

    • Drobné změny v grafice, vylepšené animace.

    • Opravy chyb.


Pokud jsi v aplikaci našel/la nějakou chybu nebo máš nápad na něco nového, co bys do aplikace rád(a) přidal(a), určitě napiš zprávu na bug@notre-game.com nebo použij sekci podpora a návrhy na našem Discord serveru. Vážíme si Tvojí zpětné vazby. Nalezené chyby se pokusíme co nejdříve opravit a při přemýšlení nad budoucími aktualizacemi a rozšiřováním hry zohledníme i Tvoje nápady.


Co mohu čekat dál?


Snažíme se hru dostat zpátky na výsluní, kde byla dřív. Můžeš u toho být i Ty! Znovuspuštění prodeje Scratch Wars (bez karet se špatnou stírací vrstvou), opravená appka a nové webovky jsou teprve začátek. Bezprostředně po těchto krocích následuje oživení našich sociálních sítí, a dokonce i založení jedné nové - TikTok!


Dále bychom rádi začali pořádat více Scratch Wars akcí a turnajů, jako tomu bylo dřív. Kalendář akcí najdeš tady, tak neváhej dorazit, pokud budeš mít čas. Prezenční akce se konají na různých místech po ČR (zpravidla v hernách) a do online akcí se můžeš zapojit na našem Discordu. Také Discord server projde modernizací a již brzy se kromě akcí můžeš těšit třeba na různé giveawaye.


Do budoucna plánujeme hru dále vyvíjet a rozšiřovat. Už teď máme nápady týkající se způsobů vydávání nových edic, které by byly dlouhodobě udržitelné. Zároveň stále přemýšlíme nad možnostmi vybalancování stávajících edic a některých konkrétních karet. To vše budeme ještě ladit s přihlédnutím k názorům hráčů.


Nezapomeň nás sledovat na Facebooku a Instagramu, aby Ti neunikaly žádné novinky. Sem tam také budeme pořádat různé soutěže o zajímavé ceny, takže se určitě máš na co těšit! Pokud chceš, koukni i na náš YouTube, kde najdeš spoustu zajímavého obsahu. Chystáme dokonce i jedno překvapení...


Ať už jsi nový hráč zvažující koupi prvního startovacího balíčku nebo přemýšlíš o návratu ke hře, rádi bychom Ti poděkovali za přízeň. Bez lidí, jako jsi Ty, by se tato hra nemohla dál rozvíjet a nebylo by možné ji znovu oživit. Velké poděkování patří také všem OG hráčům, kteří tu s námi zůstali i v době, kdy budoucnost nevypadala zrovna růžově. Neskutečně si vážíme Tvojí podpory, děkujeme za trpělivost a doufáme, že se s Tebou potkáme třeba na nějakém turnaji 🙂


Zdarec škrábanec!


Martin a Kryštof z týmu Scratch Wars

bottom of page